Chateau Dorlier EST 1749

Frankrike, Rhone July 19, 2015

Frankrike, Rhone, Chateau Dorlier EST 1749

17 juli och jag tar på mig fleecetröjan när jag stiger ut på den lilla balkongen och undrar vad det är som händer… värmerekord, rekordkyla och nästan innan sommaren ens har hunnit lockat ut en, så känns det som att den är över.

När jag stiger ur Swissairs flight LX 1233 till Geneve veckan innan så ”peakar” värmen på 39,7 grader och känslan jag förnimmer är mer som att stiga av planet i Bangkok än i Geneve när väggen av värme slår emot mig på väg uppemot gaten. Bagaget kommer förvånansvärt fort på bandet och jag slås av att i jämförelse med en del andra länder på kontinenten så är effektiviteten ett signum i den här delen av Europa, vilket får mig att le lite suspekt för mig själv när jag passerar tullen.

Raskt beger vi oss mot Frankrike, passerar lite vägtullar i strålande sol och med närmare 50 grader i ryggen närmar vi oss Rhonedalen och Savoie med den lilla kommunen Serrières-en-Chautagne med ca 1100 invånare utspridda på ett ganska stort område. Huset står kvar som jag minns det, där det stått sedan mitten av 1700 talet, numera med murgrönan likt en slöja täckande stora delar av fastigheten. Grunden är från 1400 och det sägs att kungen av Sardinien likväl över Savojen, Victor Amadeus III tillbringade natten mellan den 22 och 23 augusti 1775 i huset när han var på väg för att besöka Rhone vallarna i Chautagne, vilket kan vara en kul anekdot att berätta för de som är rojalister, eller lojalister som man kanske skulle benämna de idag.

Väl där installerar jag mig snabbt i ett av rummen med separat badrum utan air con och jag motstår den omedelbara driften att öppna fönstren då det endast hade medfört att rummet blivit ännu varmare. Väl kyld låg Champagnen, en Moet & Chandon NV redo och med stora och smakfulla bubblor som rann nerför strupen inväntade jag den varma kvällssolen och till skumpan hade jag ost ”krokar”, Franska i och för sig men ostkrokar likväl där sältan gjorde sitt.

Konstigt kanske en del av er kan tycka, men allt som oftast går det faktiskt bra att bryta såväl mot konventioner och måsten. Det kan till och med vara en ren befrielse att vara lite crazy ibland och blanda lite mindre konservativt än man normalt sett kanske gör.

Kvällens måltid intagen på den lilla bykrogen utan namn och till det en flaska Pinot Noir från bygden… vilket var strålande.

Till den lokala osten, men ack så goda dracks det Gamay i mängd, även den från trakten och sakta sjönk solen ned bakom bergskammen synligt iakttagen från terrassen medan osten kunde ätas med sked. I bakgrunden iakttog jag de lekande små kattungarna som balanserade på muren som löpte längs med tomten.

Till det sena midsommarbordet dukades det upp en aperitif i form av Champagne, Moet & Chandon NV som mer eller mindre fungerar som husvin, ankleverterrin och små korvar med en tuff senap från Dijon, sallader, sillar, lax på olika sätt, Janson, ägg, löjrom, olika såser, korgar med olika bröd, 2 hela kycklingar som trancherades, T-benstek gott och väl 8cm tjock perfekt grillad till 53 grader som skivades i fina smala skivor samt gratänger. De väl kylda nubbarna for med viss hastighet ned för strupen med tillhörande snapsvisor med mig som toastmaster och från terrassen ljöd visor som ”nu tar vi den” och ”helan går” vilket måste ha upplevts som mycket spektakulärt för gästerna då de inte förstod någonting överhuvudtaget av det jag sjöng. Men likväl avrundades sången med ett rungande skål från alla inbjudna när det kryddande brännvinet bets av. Till varmrätten dracks det några flaskor 1998 Domaine Raymond Launay Chaponnieres, Pommard Premier Cru, France från källaren.

Desserterna bestod utav fruktsallad, chokladtårtor och hallontarteletter , desserter kommer ju alltid i tre… till det en skvätt Château d’Yquem 2002.

Dagen innan avfärd mot Wien besöks en liten restaurang som ligger mitt i en rondell och som sänder vibbar av vägkrog långa vägar men ack vad jag bedrog mig.

Smörstekt abborre med fries och tartarsås, green salad, en flaska rosévin Cabernet D´anjou

Den smörstekta abborren var nog det godaste jag ätit på länge, lagom sälta och så mjäll i tonen, var detta pricken över i:et med den sammetslena tartarsåsen med lite sting i. Detta var en matupplevelse något utöver det vanliga fastän det var så enkla råvaror, lokalt fångad fisk, hemgjorda fries och en på minuten underbar gjord tartarsås.

Till det en total överraskning i form av en flaska rosévin från Rhone, Cabernet D´anjou på druvorna Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc som i sin framtoning både var mjuk, len och samtidigt stor i sitt omfång, en strålande rosé jämfört med dussinet på Systembolaget.

Utseende: hallonfärgad med färgskalor mot laxrosa reflektioner ger en härlig lyster i glaset i sommarsolen.                                                        Doft: Toner av röda bär som jordgubbar och röda vinbär, rosor och mot slutet vitpeppartoner med ett subtilt inslag av vitpeppar.                                                                                                              Smak: Det här ett vin som i sin enkelhet signalerar till dig att gärna ta ett glas till och i sitt omfång likt en mätt kallskänka balanseras sötman väl hela vägen mot den fräscha avslutningen.                            Matchning: Passar fint som aperitif eller till melon och skinka, till desserter och med fördel till lite mer kryddade rätter som exempelvis rätter med curry där sötman bryter ned den mer heta sensationen i måltiden till en ganska perfekt ”match”.

Vissa årgångar erbjuder mer generöst med restsocker än de vanliga 10g/l vilket endast ger vinet än mer karaktär i gott sällskap vid sena sommarkvällar.  Den finns att beställa på specialsortimentet för ca 120/fl vilket måste anses vara ett fynd med den upplevelse som flaskan innehåller och du kan med viss reservation spara generösa årgångar i åratal. Med reservation för slutförsäljning så passa på till augusti att köpa på dig några flaskor, för det blir säkert dagar för rosé igen bara vi har lite tålamod, även fast en viss tvekan redan har infunnit sig.

Min vecka lider mot sitt slut och på flighten mot Wien överväger jag eller rättare sagt bestämmer jag mig för att spendera några dagar i Wien, men kommer på att jag redan checkat in bagaget med vin och allt redan till Arlanda, så det får bli nästa gång.

Cheers!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.