Isterband, dillstuvad potatis, rödbeta, Skånsk senap

Isterband

En Svensk klassiker och så gott, en husman i sitt rätta element

Recept:

1 st skånskt isterband (köpt), har man förutsättningar kan man göra dessa själv men en del av färdigköpta är av bra kvalité. Kan mycket väl hända att Taylor & Jones har bra alternativ och dem hittar du på Hantverkargatan 12, öppettider 10-18, http://www.tqylorandjones.com

 • 3 kokta potatisar (medelstora) kokas på medeltemperatur (al dente)
 • 1 rödbeta (koka ett gäng på en gång då de är ljuvligt goda i sallader, på smörgåsen eller som ett tillbehör till många anrättningar)
 • 2 dl grädde (önskas mindre fett i måltiden, byter du till vanlig mjölk)
 • 1 msk dill + 1 vippa till dekorering
 • 1 rågad matsked skånsk senap (till serveringen)
 • Salt och peppar efter behag
 • 1 klick smör

Så här gör du;

 1. Börja med att lägga rödbetan utan att skala den i en kastrull med lättsaltat vatten så att den täcker rödbetan helt och hållet. Låt den sjuda lätt tills den är klar, pröva med en sticka och den är färdig när rödbetan visar ett lätt motstånd (al dente funkar fint) men räkna med att det tar minst en timma för en medelstor beta att bli klar.
 2. Koka potatisen enligt eget tycke, (al dente) i lättsaltat vatten, häll av vattnet när den är klar och låt den ånga bort sin värsta hetta, ställ den sedan åt sidan 5 – 10 minuter
 3. Skiva den nu kokta och ljumma potatisen (jag skalar den inte, men du gör som du vill) i lagom stora bitar som passar dig och lägg dem i en kastrull och sätt den på spisen på lite mer än medelvärme, häll i vispgrädden lite åt gången och låt kastrullen sakta ljuda upp och rör kontinuerligt i kastrullen med en träslev då den lätt kan brännas vid. Ju längre tid den sjuder desto mer reder potatisen grädden och du kan behöva späda med lite standardmjölk.
 4. Sätt nu på en stekpanna på medelvärme och stek Isterbandet försiktigt då det annars finns risk att den spricker, använd gärna en klick smör i pannan och vänd isterbandet efter 3-4 minuter, du kan med fördel köra den klar i ugnen på 170 grader.
 5. Rödbetan är nu klar, så häll av vattnet och låt betan kylas av, skala den sedan. Glöm inte bort att röra i kastrullen med potatisen och lägg nu i den hackade dillen, salta och peppra men ta det försiktigt med saltet då isterbandet i sig har viss sälta.
 6. Låt den stuvade potatisen småkoka i ett par minuter och smaka sedan av så att sältan inte är för stark. Lägg nu upp allt vackert på en tallrik och det sista du gör är att du tar en klick skånsk senap (man kan göra senapen själv) samt att du placerar dillvippan på toppen av din goda lunch/middag.

På bilden finns exempeldryck som jag tycker passar (en halvmörk öl hade också varit gott) men annars kan man dricka vanligt kranvatten.

Smaklig spis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.